Boek een demo

Case - VVV Texel

Een gepersonaliseerd aanbod voor iedere eilandbezoeker

Case

VVV Texel

Texel is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud. Jaarlijks doen ruim één miljoen bezoekers uit binnen en buitenland het grootste waddeneiland van Nederland aan voor een dagje uit, weekend weg of lange vakantie. De toenemende populariteit  is grotendeels de verdienste van VVV Texel. Deze organisatie zet zich al ruim een eeuw in voor goede informatievoorziening en de promotie van activiteiten en accommodaties op het eiland. En sinds de inzet van Squeezely is VVV Texel nog beter in staat om het waddeneiland op de internationale toeristenkaart te zetten.

Over VVV Texel

VVV Texel is opgericht in 1898 en vormt nog altijd dé plek waar reizigers terecht kunnen voor informatie over hun bestemming. Vroeger gebeurde dit in de vorm van folders en een bezoek aan de lokale VVV-winkel, maar de afgelopen decennia is dit logischerwijs voor een groot deel verschoven naar online. De drietalige website van VVV Texel is een belangrijke spil in het web van de online marketingstrategie. Want naast informatie over het eiland kun je er ook tickets kopen voor activiteiten en direct accommodaties boeken. 

Een passend aanbod voor elke bezoeker

Of je nu houdt van wandelen of brandingkajakken, graag overnacht op een camping met je gezin of je in de watten wil laten leggen in een wellnessresort: op Texel kan het allemaal. De veelzijdigheid van het eiland is geweldig, maar vormt voor VVV Texel tegelijkertijd een uitdaging. Want hoe breng je het meest passende aanbod onder de aandacht bij de juiste doelgroep? En hoe zorg je dat het niet bij een eenmalig bezoek aan het eiland blijft? Deze uitdagingen vormden de basis voor de samenwerking met Squeezely.

Van handmatige mails naar geautomatiseerde personalisatie

Een aantal jaar voordat VVV Texel bij Squeezely aanklopte, startte Peter Nederstigt (E-commerce Manager VVV Texel) een e-mail experiment om het retentiepercentage onder vakantiegangers verhogen. “Mensen die een vakantie via ons geboekt hadden volgde ik enkele maanden na hun bezoek aan het eiland op per mail,” vertelt Peter. “Al gauw merkte ik dat dit heel goed werkte, maar ook dat het op deze manier veel te arbeidsintensief was.” Als je bedenkt dat jaarlijks zo’n 22.000 mensen een vakantie via de website van VVV Texel boeken, is intensief een understatement. Peter zocht naar een oplossing om het te automatiseren en kwam al gauw uit bij Squeezely.

Ik dacht: als ik de het opvolgen van mensen per mail kan automatiseren, kunnen we echt impact maken. Voor ik het wist zat ik met Squeezely aan tafel en maakten we een plan om het te realiseren.” - Peter Nederstigt, E-commerce Manager VVV Texel

Een uitdagende use case

Peter: “In ons eerste gesprek legde ik deze uitdaging aan Squeezely voor. Iedereen werd gelijk enthousiast, want dit hadden ze destijds nog nooit gedaan. Ze bouwden een use case en een koppeling om ons boekingssysteem Travelbase en het e-mailplatform Spotler aan Squeezely te koppelen. Dat was best complex, want we communiceren in drie talen. Toen alle data goed in het CDP binnenkwam en de basis stond, konden we los.”

Datagedreven e-mail flows

De follow-up journey, waar Peter voor de samenwerking al mee was gestart, kon met Squeezely eindelijk geautomatiseerd worden. In plaats van het handmatig berekenen van het juiste verzendmoment, werd dit nu overgelaten aan het CDP. Peter: “Elke klant komt na een boeking automatisch in deze flow terecht. Boekt diegene niet opnieuw binnen 10 maanden? Dan wordt er automatisch een mail getriggerd met een herinnering aan de vakantie en natuurlijk de mogelijkheid om direct opnieuw te boeken. Hierdoor begint het vakantiegevoel bij veel mensen weer te kriebelen.” 

Naast de follow-up journey werd het e-mail kanaal uitgebreid met slimme, geautomatiseerde e-mail flows. Denk aan een klassieke cart abandonment campagne met bekeken accommodaties of campings, speciale aanbiedingen voor specifieke doelgroepen, nieuwtjes over het eiland en win-back mails. Peter: “Inmiddels hebben we tientallen verschillende e-mails ontwikkeld die dankzij Squeezely op het juiste moment in de juiste inbox terecht komen. Hiermee hebben we de openings- en conversieratio’s flink verhoogd.”

Ruim 75% van de nieuwsbrieven die VVV Texel verstuurt zijn gebaseerd op unieke profiel kenmerken van de ontvanger. Dat leidt tot hoge openings ratio's en uitstekende conversie cijfers.” - Joyce Daalder, Online Marketeer VVV Texel

VVV Texel is een unieke DMO (Destinatie Marketing Organisatie). Naast de promotie van het eiland zorgt VVV Texel ook voor accommodatieboekingen én de online verkoop van tickets voor ondernemers die een activiteit organiseren. Dat varieert van een museumbezoek tot een rondvaart, workshops en sportieve uitjes. Squeezely en Spotler spelen een belangrijke rol in het gepersonaliseerd werven van klanten voor tickets en accommodaties. Samen met Flowmailer (de software die zorgt voor de verzending van de transactionele mails) vormen ze onmisbare onderdelen van het marketing ecosysteem van VVV Texel.

Van online naar offline bezoek

Een andere manier waarop Squeezely VVV Texel helpt om meer mensen naar het eiland te trekken, is door de websitebezoekers die naar de webcambeelden kijken op te volgen. Peter: “Via de website kun je live naar meerdere plekken op het eiland kijken. Dat zijn onder andere het strand, de zeehonden bij Ecomare en de lammetjes op de schapenboerderij.” Niet alleen heel leuk, maar ook heel waardevol. Peter vervolgt: “Deze webcams genereren een kwart van het totale jaarlijkse websitebezoek, wat neerkomt ruim 2 miljoen unieke bezoeken per jaar. Voorheen konden we daar niks mee, terwijl deze mensen wel belangstelling voor Texel hebben. Dankzij Squeezely vragen we nu op de webcampagina's actief e-mailadressen uit en kunnen we deze mensen per mail opvolgen met relevante content.”

Met Squeezely is het zeer eenvoudig om op basis van klantdata doelgroepen samen te stellen en een op een te communiceren met fans en klanten.” - Anne-Marie Kortenhoeven-Boon, Database Marketeer & Travelbase specialist VVV Texel 

De resultaten

Als we Peter vragen naar de resultaten, antwoordt hij enthousiast. “Al vanaf het begin van de samenwerking lieten de resultaten precies zien waar ik op hoopte. En het feit dat ik nu eenvoudig op grote schaal kan doen wat ik al die tijd handmatig deed, maakt het nog leuker.”

Dankzij Squeezely heeft VVV Texel haar database uitgebreid met veel nieuwe en relevante first party data. Deze data wordt ingezet in de diverse customer journeys en over meerdere kanalen. Peter: “Ik blijf me dagelijks verbazen over de synergie. Als we bijvoorbeeld een advertentie campagne met een last minute actie willen lanceren, bouwen we eenvoudig een journey in Squeezely. Vervolgens zorgt het CDP dat de actie onder de juiste doelgroepen en in de juiste marketingkanalen wordt getoond. Daarbij kunnen we zelf bepalen hoe vaak we willen dat iemand een uiting te zien krijgt. Het feit dat je ook zelf aan het roer staat maakt het een prachtig product.”

Bekijk ook deze Squeezely cases

Cultuur en dataverzameling in de hoofdrol
Flitsende Personalisaties
Een personalisatiestrategie om door een ringetje te halen
Kwaliteit en klantervaring bovenaan